308

”Velkommen til Restaurant Madam Rikke.
Herskabet ønsker noget at spise og lidt at drikke.
Vores berømte motto er: Mad, som vor mor lavede den!”
”Fy for katten, kom min søde kone, så går vi sgu’ igen!”

Mad som vor mor lavede den. Sætningen fører mig tilbage til barndommens opgange med deres forbud- og påbudsskilte: ”Al handel og betleri (tiggeri) forbudt. Bude henvises til køkkentrappen.”

Jeg vil dvæle et øjeblik ved trapperne: Der var de moderne terrassobelagte trapper med gelændere gode at glide ned ad. De herskabelige opgange havde brede vinylbelagte trapper med messingkant på trinene, to afsatser mellem etagerne, hvilket betød korte gelændere og dermed elendige rutsjebaner. Så var der fattige opgange, trapper med rundslidte trin, livsfarlige, når de var våde, vakkelvorne gelændere.

Byens bedste trappe stod i et treetagers nybyggeri. Det var en bred vindeltrappe. Her oplevede man næsten suset fra rutsjebanen på Bakken, men ak, det blev kun en kortvarig glæde: En dag havde viceværten med 50 cm’s afstand monteret spidse tappe på gelænderet. Jeg håber virkelig, at da han bankede på Himmeriges port, fik han en stor skideballe af Sankt Peter: ”Fy, fy, skamme dig. Det var ikke pænt af dig at ødelægge børnenes rutsjebane!”

Mad som vor mor lavede den! Hvad pokker har det med trappeopgange at gøre?? Masser, thi det var før emhættens tid. Det betød at duftene fra fru mødrenes køkkenaktiviteter sivede ud på opgangene. Mest selvfølgelig på køkkenopgangene, for tit luftede man ud til den side. Duftene, stankene kunne blive hængende længe, stegt sild og kogt kål var de værste. Ondskabsfulde tunger fortalte for resten om den fisefornemme fru Hansen henne i nummer syv: ”Ja og når de så endelig skal have noget ordentligt at spise, f.eks. i søndags, hvor de fik stegt kylling, ja så luftede kællingen kun ud til hovedtrappen.

Ak ja i dag er det anderledes, duftene fra opgangene er væk. Til gengæld er det ikke anbefalelsesværdigt, hvis maven råber på mad, at gå en tur ved spisetid gennem et parcelhuskvarter.

God Weekend

3 kommentarer:

 1. Jeg husker også rutsjeturene ned ad gelænderne, Rimkoger. Det kildede i maven, når der kom godt med fart på. Min mormor havde en drøm af en trappe med et perfekt gelænder til rutsjeture :-)

  Også rigtig god weekend til jer.

  SvarSlet
 2. Duftene er aldeles ikke forsvundet fra opgangene!

  I den ejendom, hvor jeg bor, er der ingen køkkentrapper, og køkkenerne ligger ikke lige ud til trappen (terrazzo), så det er lidt mystisk, men den fungerer altså som en slags miniudgave af Svinedrengens gryde.

  SvarSlet
 3. Madame - Tak for din kommentar. Det udløser en erindring om, at jeg i min ungdom kørte med aviser søndag morgen. Nedturen gik altid meget hurtigere end opturen. Gæt selv hvorfor!

  Rasmine - Dav og velkommen på bloggen. Jamen så blev jeg så klog om opgange i dag.

  SvarSlet

Kære gæst
Hvis du ikke har nogen blog og vil skrive en hilsen,
gør du følgende:
1. Skriv først din hilsen og underskriv med dit navn.
2. Klik på feltet Kommenter som.
3. Vælg herefter Anonym.
4. Klik på Send kommentar.

Og så siger jeg tak mange 1000 gange :-)