20-10-2011
I
dag er det leverpostejens fødselsdag.
Hurra,
hurra, hurra.
Vi
nu et styk' med den skal ha'.
Digt
selv
Digt
selv
Hurra,
hurra, hurra.
I
dag for 164 år siden så den ærkedanske leverpostej dagens lyd for
første gang. Faderen var franskmanden F.L. Beauvais, som lavede den
og solgte den fra sin kælderbutik i Østergade, København.
Den
første leverpostej var meget dyr, faktisk skulle en arbejdsmand
arbejde i næsten to uger for at få råd til at købe en lille
bakke...
Leverpostejen
var en sensation, som trak mange nysgerrige til, sådan skriver
pastor Johannes Plege i sin bog om København i 1800-tallet:
»Da
Beauvais i hine Tider aabnede sin Kjælder på Østergade, maatte der
hver Aften rekvireres Politi for at holde Gaden ryddelig, sa stor var
Tilstrømningen for at se en kogt Oxetunge og et Stykke Leverpostej.«
I
dag spiser vi omkring 18 millioner tons om året. Som
leverpostej-gnaskere er vi noget ganske unikt. Danmark er nemlig det
eneste land i verden, hvor denne herlige grå spise produceres.
Tyrkfejl. Der skal ikke stå dagens lyd, men dagens LYS.
SvarSletJeg retter ikke, for jeg kopierede teksten ind. Prøver jeg at rette, får jeg nogle umotiverede blanke linjer i teksten.
Hip hurra! det er ingentig som slår dansk leverpostei ,det hender det blir med noen ekstra pakker med hjem hvis vi er i Danmark.
SvarSletHa en fin dag og feire med måte , klem Marit.
Stort til lykke - men jeg kan bedre li' den grovhakkede....
SvarSlethar forresten her i Frankrig spist noget "Rillettes" af svin, det minder meget.Så meget, at jeg ikke brød mig om det, for det var netop ikke løv'postej.
Det er ingenting som slår den danske leverpostei! Ingenting!
SvarSletNå lages det leverpostei i Norge også, men den er ikke halvdelen så god!
Tak for jeres hilsner - Jeg vil smører mig en natmad. Kan I gætte hvad, der skal på??
SvarSlet