1504

20-10-2011




I dag er det leverpostejens fødselsdag.
Hurra, hurra, hurra.
Vi nu et styk' med den skal ha'.
Digt selv
Digt selv
Hurra, hurra, hurra.

I dag for 164 år siden så den ærkedanske leverpostej dagens lyd for første gang. Faderen var franskmanden F.L. Beauvais, som lavede den og solgte den fra sin kælderbutik i Østergade, København.
Den første leverpostej var meget dyr, faktisk skulle en arbejdsmand arbejde i næsten to uger for at få råd til at købe en lille bakke...
Leverpostejen var en sensation, som trak mange nysgerrige til, sådan skriver pastor Johannes Plege i sin bog om København i 1800-tallet:

»Da Beauvais i hine Tider aabnede sin Kjælder på Østergade, maatte der hver Aften rekvireres Politi for at holde Gaden ryddelig, sa stor var Tilstrømningen for at se en kogt Oxetunge og et Stykke Leverpostej.«

I dag spiser vi omkring 18 millioner tons om året. Som leverpostej-gnaskere er vi noget ganske unikt. Danmark er nemlig det eneste land i verden, hvor denne herlige grå spise produceres.


5 kommentarer:

  1. Tyrkfejl. Der skal ikke stå dagens lyd, men dagens LYS.
    Jeg retter ikke, for jeg kopierede teksten ind. Prøver jeg at rette, får jeg nogle umotiverede blanke linjer i teksten.

    SvarSlet
  2. Hip hurra! det er ingentig som slår dansk leverpostei ,det hender det blir med noen ekstra pakker med hjem hvis vi er i Danmark.

    Ha en fin dag og feire med måte , klem Marit.

    SvarSlet
  3. Stort til lykke - men jeg kan bedre li' den grovhakkede....
    har forresten her i Frankrig spist noget "Rillettes" af svin, det minder meget.Så meget, at jeg ikke brød mig om det, for det var netop ikke løv'postej.

    SvarSlet
  4. Det er ingenting som slår den danske leverpostei! Ingenting!
    Nå lages det leverpostei i Norge også, men den er ikke halvdelen så god!

    SvarSlet
  5. Tak for jeres hilsner - Jeg vil smører mig en natmad. Kan I gætte hvad, der skal på??

    SvarSlet

Kære gæst
Hvis du ikke har nogen blog og vil skrive en hilsen,
gør du følgende:
1. Skriv først din hilsen og underskriv med dit navn.
2. Klik på feltet Kommenter som.
3. Vælg herefter Anonym.
4. Klik på Send kommentar.

Og så siger jeg tak mange 1000 gange :-)